Sociale veiligheid binnen Scouting Batenstein

We vinden het binnen Scouting Batenstein belangrijk dat leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen.

Dit houdt in dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan wij het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet.

Samen met Scouting Nederland werken wij actief mee aan de bescherming van alle leden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke ingrediënten die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving.

Gedragscode

De gedragscode geeft grenzen aan in het contact met minderjarigen. Deze code dient door iedereen die een functie binnen Scouting Batenstein vervult, te worden ondertekend. Scouting Batenstein maakt gebruikt van de gedragscode van Scouting Nederland. Deze is hier te downloaden. Alle vrijwilligers worden bij aanvang van hun vrijwilligerswerk, gewezen op deze gedragscode.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die Scouting Batenstein getroffen heeft om binnen onze organisatie een veilige omgeving te bieden. Het huishoudelijk reglement van Scouting Nederland biedt voldoende mogelijkheden om bij grensoverschrijdend gedrag en/of het niet overleggen van een VOG, leden te weren en/of uit te schrijven.
Het huishoudelijk reglement van Scouting Nederland is hier te downloaden.

Aanstellingsbeleid

Om te zorgen dat de wensen en verwachtingen van (nieuwe) vrijwilligers overeenkomen met de wensen van Scouting Batenstein, voeren wij intakegesprekken. Ook heeft Scouting Batenstein - conform het huishoudelijk reglement van Scouting Nederland - afgesproken dat de eerste drie maanden een soort proefperiode zijn. In deze proefperiode wordt er onder andere ingezoomd op de inhoudelijke functie, de gedragscode, het huishoudelijk reglement en allerlei trainingen die de (nieuwe) vrijwilliger kan volgen. Als bestuur wordt er gebruik gemaakt van diverse methodieken die door Scouting Nederland zijn ontwikkeld.

Vertrouwenspersoon

Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staat onze vertrouwenspersoon graag voor je klaar. De vertrouwenspersoon van Scouting Batenstein is Peter Kleppe. Peter is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ook is het mogelijk om via het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland contact op te nemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijke vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe zij om kunnen gaan met calamiteitensituaties. Zij verwijzen scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.
Het team Sociale Veiligheid is 24 uur per dag te bereiken (na kantoortijden via een bereikbaarheidsdienst) op 033 496 09 11 of via e-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.