Scouting Batenstein bestaat sinds 1938 en is gevestigd aan de Beukenlaan in Vianen. Net als de meeste Nederlandse Scoutinggroepen is Scouting Batenstein een landgroep. Dit houdt in dat de activiteiten die gedaan worden hoofdzakelijk op het land plaatsvinden. Voorbeelden hiervan zijn: spelen in het bos, kamperen, pionieren en kampvuur maken.

Speltakken

Alle leden van een Scoutinggroep maken deel uit van een speltak. Van een speltak zijn zowel jongens/mannen als meisjes/vrouwen van een bepaalde leeftijd lid. Scouting Batenstein kent de volgende speltakken

Aan de kleur van het uniform is te zien wie lid is van welke speltak. De Welpen dragen een groen uniform, de Scouts een beige uniform en de Explorers en Roverscouts dragen een brique uniform. De Stam draagt een paars vest als uniform en de SIKA’s donkerblauwe scoutingtruien.

Op het uniform kunnen insignes worden genaaid. Dit zijn een soort badges die laten zien wat een lid kan. Voorbeelden hiervan zijn: kampvuur maken, omgaan met zakmes, EHBO en sport & spel. Ook zijn er insignes die laten zien dat je hebt deelgenomen aan een bepaalde activiteit.

Bij de uniformen hoort een das. Deze is voor alle leden van de groep hetzelfde. Op de achterkant van de das zit een insigne. Hierdoor is duidelijk zichtbaar dat het lid deel uitmaakt van Scouting Batenstein.

Iedere speltak wordt geleid of begeleid door speltakleiding. Dit zijn vrijwilligers die veelal van jongs af aan al lid zijn van Scouting Batenstein. Om speltakleiding te worden, volgen zij trainingen bij Regio Drie Rivieren. 

Scouting kent een gevarieerd aanbod in activiteiten. Zo wordt er gewerkt aan insignes, worden er scoutingvaardigheden aangeleerd, wordt er gekookt, geknutseld en gespeeld. Iedere speltak geeft op zijn eigen manier vorm aan deze activiteiten, aangepast aan de leeftijd van de leden.

Wanneer een lid oud genoeg is om naar een volgende speltak te gaan, wordt deze ‘overgevlogen’. Tijdens het overvliegen zijn alle speltakken aanwezig. Over de armen van alle aanwezigen worden de leden die ‘overvliegen’ letterlijk naar de volgende speltak ‘overgevlogen’. 

Wanneer iemand lid wil worden van Scouting Batenstein of is overgevlogen naar een nieuwe speltak, wordt deze geïnstalleerd. Dit houdt in dat het lid na een korte ceremonie écht lid is van de speltak. Tijdens de ceremonie worden de wet en belofte opgezegd en krijgen de leden alle insignes die horen bij het installeren op hun uniform gespeld. 

Het hoogtepunt van ieder jaar is het zomerkamp. Hiermee wordt voor iedere speltak het scoutingseizoen afgesloten. De speltakken gaan dan een week lang met elkaar op kamp om allerlei leuke (scouting)activiteiten te doen.

De Welpen logeren altijd een week in een gebouw van een andere Scoutinggroep in Nederland. Ieder jaar staat het Welpenkamp in teken van een ander thema. Voorbeelden van thema’s zijn: indianen, piraten, 1001 nacht en CSI. 

Vanaf de Scouts wordt er gekampeerd in tenten. Zij zoeken ieder jaar een Scoutingkampeerterrein in Nederland. Er moet ook gezorgd worden voor een zelf gemaakte keuken. Vanaf de Explorers worden zomerkampen ook in het buitenland gehouden.

Vaste onderdelen van een kamp zijn bij alle speltakken onder andere een speurtocht/hike, zwemmen, bosspelen, kampvuur en bonte avond.

Regio Drie Rivieren 

Scouting Nederland heeft Nederland verdeeld in 45 regio’s. Iedere regio bestaat uit ongeveer 25 Scoutinggroepen. De regio organiseert onder andere trainingen voor vrijwilligers en speldagen voor jeugdleden.

Regio Drie Rivieren’ is de regio waarvan Scouting Batenstein deel uitmaakt. Bij deze regio horen ook Scoutinggroepen uit Utrecht, Nieuwegein, Houten en IJsselstein.